Thursday, March 1, 2012

Salah satu kesan anak dijaga bibik

malam sunyi ditemani bunyi ork..erk...ork..erk buai iris..saya terpanggil utk mencoretkan sesuatu mengenai perkembangan cahaya mata saya ni*eh apsal tetibe ayat sasterawarna nih muehehe* biasanya iris tido sendiri je dlm plypen dia tuh..mlm ni mcm susah skit mau tdo..jadi sy sumbat dia dlm buai hee tido pun dia..

back to topic di atas..salah satu perkara yang memang saya bimbangkan berlaku,betul-betul mcm dah berlaku..atau cume perasaan sy??hampir sebulan iris tak dibawa keluar dari rumah..bibik je duk jaga di samping cousin2nya jgk..ibu saudaranya..dan mamanya..tu la muke tiap2 hari dia tengok..muke papa plak, iris selalu tgk kot iphone..selalu sy tunjuk video papa duk bercakap2 ngan dia..

kenapa sampai sebulan iris terkurung umpama duk dalam gua?sebabnya papa pergi offshore hukhuk mama tak terfikir langsung nak bw iris kluar tanpa papa di sisi..jadi nak pergi mana2 mama tinggalkan iris ngan bibik..tak pergi mana pun,pergi kerja je..alamanda pun tak pergi =( mama sendri pun dah mcm duk dalam gua huu iris cayang, mama cedih ney ;'( *nanges sambil pluk tiang buai*

Sape tak sedih kalau anak mcm takut kat org lain2 selain yg dia tgk hari2??ceritanya bermula apabila my husband blik dr offshore dan kitorg pergi ke satu mjlis hari jadi anak kawan hsband kat putrajaya..iris pada mulanya ok2 je..sampai majlis tu, sorang kawan my hsband dukung iris..dengan matanya membulat dia trus menngis ketakutan..bukan menangis biasa..suaranya lantang*anak cekgu la katekan* sekali sekala 'selok' adoi..kesian sgt..sampai berpeluh2..so mama tak sempat makan ngan kenyang kitorang terpaksa balik...sedapnye roti jala aritu..huu

Otw balik, iris tertidur dalam kereta. jadi kitorang yang gediks ini pergi singgah alamanda..ingat nak shopping baju mama n iris..dua2 dah membesar dengan jayanya huu iris takpelah membesar, ni mamanye over jgk..nak beso same2..sabau je lah!lemaks tepu, syuh2 pergi main jauh2..masa mula sampai alamanda,iris tido dalam stroller...kitorang solat zohor dulu..lepas tu ke starbucks utk hilangkan dahaga.tak lame kemudian, iris terjaga dari tidur..apa lagi..korang teka lah..

nangis ler...pujuk pun dapat coolkan dia sekejap je..pastu nangis lagi..matanya liar memandang sekeliling dan terus menangis..kitorang apa lagi..cabutlah..niat nak shopping dilupakan begitu shaja..sebagai denda hubby terpakse mambawa mama n iris soping kuasa dua next time..eh kenapa pulak hubby kne denda?sebab dia pergi offshore huu boleh gitu?kesian papa asik disalahkan oleh mama je..
u la ni punye psl, iris jd nngis2, u pergi offshore lame..
u la ni
u la ni
u la ni
*haih tak lame aku kne siku jgk sjibik ngan hubby nih hee*

dear hubby,ai tak slhkan u hubby..meh salam2..i mtk maaf..i kalut lalu i salahkan sape2 yang berada berdekatan =( u la plg dekat ngn i waktu tu..tp i tau bkn slh u..we must do something dear..aja2 fighting!

Atas apa yang telah terjadi..saya bertekad akan bwk iris keluar melihat dunia luar sekerapmampu*?* yang mungkin...apa susah..stroller ade..car seat ade..baby carrier ade..kereta ada..haa ape lagi haku hade nih..buai ade..klo boleh nak angkut buai trus gi pasaraya..

sekian dahulu laporan seorang mama emosi yang bimbangkan perkembangan sosial bayinya yang berusia 4bulan. Akhirulkalam, perkembangan intelek/mental, fizikal/jasmani, rohani, emosi dan sosial seseorang bayi perlulah dipantau dari masa ke semasa oleh setiap ibu bapa.

1 comment:

  1. bagus juga sha share hal ni..pengalaman pertama...rupa2xnya kena juga bw anak kluar ye...:-)

    ReplyDelete