Monday, April 9, 2012

Rumah oh rumah..kenapa harga kamu bukan patploh sen?

Memiliki rumah sendiri sudah tentu menjadi harapan dan impian setiap insan yang mendirikan rumahtangga..*ayat jiwang seketika* muehehhe

Nama pun rumahtangga kan..kompomlah mesti ada rumah berserta tangga..setakat ni kitorang blom ada rumah lagi, tangga je ada*menumpang di rumah klong duduk di tingkat atas* hehe namun encik suami dalam proses membeli rumah..insyaallah tahun ni jgklah house warming diadakan..amin

Rumah kecil atau besar, rumah disewa, dibeli atau free bukanlah satu ukuran kebahagiaan sesebuah rumahtangga. Cume bagi saya, pasangan berkahwin yang tinggal di rumah sendiri akan melengkapkan lagi perkahwinan mereka. Terserahlah pada pendapat masing-masing.

Kekangan yang dihadapi dalam proses membeli rumah:

1) Keliru nak beli rumah baru/rumah terpakai. Kami terpaksa listkan pros n cons dan minta nasihat beberapa orang ahli keluarga terdekat.

2) Harga rumah yang mahal di Bangi. Bkn bangi je kot*mrgkumi selangor/kl* Harga rumah teres 2 tingkat di sini hampir menyamai harga rumah semi-D di tempat lain..entah-entah rumah banglo pun boleh dapat. Mane taknya kalau kat bbbangi, tak sah kalau harga bukan rm300k++ (T_T).

3) Encik ejen yang jual rumah tamak dan ingin mengaut keuntungan!tapi akhirnya kantoi..panjang ceritanya.

Setelah menilai beberapa buah rumah..kami telah pilih rumah terpakai yang terletak di seksyen 3, bandar baru bangi..rumah yang tak kecil sangat..tak besar sangat..tak buruk sangat..tak canggih sangat..tapi oklah sebagai rumah pertama pasangan yang berumur 27 tahun hehe

Nota kaki:
Jom jamu mata tengok rumah kedua kami nanti hihi insyaallah...berjuta-juta harga ni uolzz..manabunglah singgit sari mulai sekarang..














3 comments:

  1. kt area2 cni pn lbh kurang mcm tu la cha rege rmhnye..kalo xsmpai 300-400k,mmg xsah la..kalu kt klate tu rumah rege tu bnglo dh sbiji..cni teres je rege tu...bile nk naik rmh br ni..xsbar dh nk g house wrmng ni...kot2 ade swiming pool sbiji ke...hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak diey..rumoh burok2 jah..umh lme hehe kolam mmg ade tp dgn erti kata lain bathtub ;p iris je muat kolam tersebut

      Delete
  2. hi sha... i pun skrg tgh mencari property di bangi. tp hubby nak rumah baru. development baru kt bangi banyak tapi terkejut tgk starting price 400-500k. dah la berangan nak corner lot. hmmm kalau x mampu byr 800k at least mmg xdapatlah... PKNS katanya nak launch new development kt bangi. starting price 300k. next mnth baru nak launch. tp drg x bagi bnyk details pun...

    ReplyDelete