Sunday, April 7, 2013

Medan 2013

  Hari ketiga:

Yeay tibalah hari yang dinanti2 iaitu shopping..jom breakfast lah dulu!

Iris dah main ketuk2 sudu menandakan lapar huahuahua
Lebih kurang pukul1030 pagi jgk kitorg mula bergerak ke pajak ikan..dekat je ngan hotel tapi kena naik taksi la, bukan jalan kaki. Supir tu bgtau kat area tu susah nak dapat taksi untuk pulang hotel, jadi dia nak tolong tunggu la konon2..tp ade bayaran menunggu rp25k untuk satu jam..dah rezeki supir itu, husband suruh dia tunggu je..

Ni baru nak start perjalanan aku dh tido wkwkwk poyo

Bergediks dalam taksi..mmg takde pekerjaan btol!

Setelah 10minit perjalanan,sampailah kami ke pajak ikan..kami btol2 silap time sebab iris ngntuk masa tu..cuaca pula panas gler,berpeluh2 mcm mandilah mek iris..kepale semua dah basah..ape lagi,mengamuk la dia..masa tu sempat shopping kain pasang-1 n telekung-12*sbg ole2 utk family* kalut2 gambar pun tak sempat ambik..husband pun berpeluh2 dukung iris n galas beg susu lagi huhu so ape lagi jom balik dulu ke hotel kita pasang aircond haha tak puas lgsung shopping..yang ajaibnye duit rupiah kami dah hampir habis!!

Muke kepanasan..iris ketiduran dan cair mekap aku haha jom balik hotel

Nafsu ingin shopping masih membuak-buak dalam diri..jadi aku sruh supir tunggu pukul 3.30ptg pula untuk smbung perjuangan yang belum selesai..jadi masa kat hotel sempatlah berehat2,solat, makan roti+megi dan mandi.

Perjalanan diteruskan semula ke pajak ikan..shopping punya shopping sampai lupa nak bergambar huhu rugi btol..tapi barang2 kat medan xdelah murah sgt..mungkin kat bandung lebih murah compare ngan medan..namun tudung bawal yang plain rp10k bersamaan rm3+ masih murah berbanding di malaysia. Hajat sebenar nak beli lace tapi mahal jgk kat medan, aku terus batalkan niat huhu

Lebih kurang ginilah ye pajak ikan dan hasil tangkapan ikannya..

Sejurus selepas melebur duit di pajak ikan, kitorang dibawa pula oleh pak supir ke tempat menjual bika ambon. Kat lorong tu banyak kedai yang jual bika ambon,lapis legit(kek lapis), kek gulung dan juga pancake durian..tapi kena pilih yang betul2 halal sebab ada juga beberapa kedai cina kat situ. So kitorang dibawa ke kedai bika ambon zulaikha milik hajjah mariani agaknya..aku rs sikit bika ambon pahtu rs nak pengsan sebab tak sedap hahaha taktau lah tekak orang lain..tapi aku beli jgk sebagai ole2 biar org lain plak yg pengsan bila makan gahaha lapis legik ok lagi..sedaplah jgk..tak sama macam kek lapis sarawak..kek dia lagi light..mcm kek biase je rsnye..sebut psl bika ambon ni kan..masa kitorg dah nak balik malaysia, kai nampak lebih ramai yang bawak bika ambon cap rika..entah2 yg tu lagi sedap! So sape2 nak gi medan, try bika ambon rika jgk okehh..


Bika ambon zulaikha

Next destination is ke kedai jual sumenye berasaskan durian iaitu durian house. Aku beli jgklah pancake durian dia, saje geli2 tekak nak rasa..rasa ok..

Pancake durian bentuk macam durian crepe tapi pelik sikit..xtau nk describe, pegilah rs sendiri huahuahua yg sblh kiri tu kuih gulung durian..yg ni dh mcm durian crepe gulung jadinye..

Seterusnya kitorg balik hotel, husband nk dinner kat hotel lagi..sedap agaknye..lagipun kuih lopez tiap masa ade..rupenye laki aku penggemar kuih lopez hahah

Sebelum dinner, mandi kolam dulu..iris ngan papa je, mama kureng minat skit terjun2 dlm air kat tmpt public ni..

Iris gumbira sampai terjerit2 taknak naik dr kolam..

Pastu perut dah menyanyi2 minta diisi..jom dinner
Shawl bling2 yang model  aku pakai kat atas tu beli kat pajak ikan..nyesal plak tak beli banyak2..bling2 gittew

Lopez yg menjadi kesukaan suami..kuih lain langsung dia tak sentuh..aku je sorang yg abiskan segala kuih haha

Lauk pauk yang nyata bersesuaian dengan tekak..

Hari keempat:

Hari ni dah balik malaysia..tak sedih pun, gembira lagi adelah haha sejak ada rumah sendiri, pergi mana2 pun mesti nak ingat rumah.."camne dah rumah aku tu ye.." Gituah lebih kurang..gambar pun x amik sgt..biase lah kat airport medan kitorg kena bayar tax lagi..sampai rp100k sorang*tahpape*..pahtu 'ulat2' banyak..yg nak tolong angkat beg..yang nak tolong bratur check in..mmg berserabutlah skit kat airport..bila dah selesai sume,naik flight,lega rasanya...

Akhirnye sampailah ke negara yang kucintai huahua sementara tunggu kaklong datang jemput, jom minum kopi dulu

Ajar iris minum kopi..masa prgnantkan iris, asik minum kopi!iris pun suka kopi skrg..*sila jgn tiru*

2 comments:

  1. wah besnye shoping..cuaca pns.anak2 sgt suka mengamok.hoho

    ReplyDelete
  2. Good news untuk peminat Bagelen, Pisang Bolen, Brownies KARTIKA SARI & Brownies AMANDA

    A taste of Bandung right here in your town.You 'll awesomely love it.

    Pick-up point area: Putrajaya, PetalingJaya, Bangsar, Setapak, Gombak, Kota Damansara.

    Brownies ETA ✈✈✈ on 2 dec 2014

    Yummy & Fresh from Bandung, Indonesia

    Bika Ambon Zulaikha, Medan also available

    Place order or grab our limited supply now.

    WhatsApp/sms dazlina +60192633431

    ReplyDelete